dinsdag 29 maart 2011

Shoot!

En dan zijn er zo van die momenten waarop een bescheiden bureaujob plots zo heel erg aanlokkelijk lijkt...

donderdag 24 maart 2011

Puur reclame.

De schoonste Vlaamse boerin is bio en propere onderbroeken koop je bij GOEDvandoen. Dat lees je deze maand allemaal in Puur (het magazine met smaak). 


zondag 20 maart 2011

Opwinding.

Het weekend werd aan tafel doorgebracht. Etend, uiteraard. Veel etend. Maar ook studerend en plannend. Ik heb namelijk grootscheepse plannen voor de tuin. Dit jaar niet alleen grassen, een zandbak en een bermpje los uit de pols gezaaide veldbloemen. Nee, ik daag mezelf uit. Een heuse moestuin moet het worden. Maar ik ben een stadsmens. En dat zaaien, ik kan dat niet vanuit de buik. Dus ik studeer, noteer en markeer. Ik heb zo een paar goede bronnen. Om maar iets te noemen: Zelfgeoogst, een olijk, poepsimpel moestuinboek, toevallig nog eens te koop in mijn shop ook. En via la Zsazsa botste ik ook op Wilde venkel & rabarber, een heerlijk tuin- en kookboek, bij elkaar geschreven door 2 Nederlandse tuinierende dames. Zaaidrang dat je daarvan krijgt! Ik had de eerste bladzijde nog niet goed en wel gelezen of ik was al begonnen. Zeer bescheiden, met wat kruiden (peterselie, bieslook en basilicum), de makkelijkst kweekbare groente op aarde (radijs), pluksla (omdat ik niet altijd met een volledige krop sla opgescheept wil zitten) en voor de grap kocht ik 2 bloemkool- en een half dozijn broccoliplantjes. Wordt zeker nog aangevuld met rode bieten, courgette en god weet welke zaadjes me de komende weken nog allemaal zullen verleiden. Het hoeft dus niet gezegd dat ik er de laatste tijden nogal opgewonden bij loop, met al die zaaisels en kweeksels op mijn vensterbank.

Nog meer opwinding: in mei leg ik zowat elk weekend een ei. GOEDvandoen gaat namelijk live. Op moederkensdag (8 mei) kunnen jullie mij en mijn bazaar spotten op Tapisplage in Oostende, op 22 mei is het in Brugge te doen met De Vitrine en op zaterdag 28 en zondag 29 mei speel ik een thuismatch bij Petit Bazaar. Het eerste weekend van mei is er ook nog iets heel leuks en gezelligs, maar dat hou ik nog even voor mezelve. Kwestie van later ook nog iets te vertellen te hebben. Maar dus: ik moet een stand in elkaar boksen. Dat wordt zwaar bricoleren. Wilde ideeën genoeg, maar tot u spreekt geen handige henriëtta. Gelukkig is er nog de man M. En Rietveld natuurlijk. Inspirerend boek. Ik studeer, noteer en markeer. Alweer.


Oh ja. De zoon zit ook graag mee aan tafel. Dat bruingroenoranje ding midden boven in het beeld, dat is een drakeneiland. Maar dat had u ongetwijfeld al in het snuitje. 
En oh ja. We hebben heus meer dan 1 toile cirée. Meer bepaald 2. Alleen zijn het 2 identieke. Maar ik realiseer me best wel dat ik dringend eens van die blozende appeltjes moet afwijken, kwestie van het voor u ook wat opwindend te houden.

donderdag 10 maart 2011

Ik ben bezig.

Ik zet fris groene nieuwigheden online.


Ik erger mij aan dommigheden in De Krant.

Ik maak zoetigheden en zoutigheden. En probeer daar foto's van te nemen. 


Ik probeer mijn dochter te overtuigen mijn heerlijkheden op te eten door de aandacht af te leiden met taco's. 


Ik zaai kleinigheden en hoop op een oogst grootheden. 


Ik ben dus bezig.
En ik begin elke zin met ik. Dat is goed fout, zeker?

zaterdag 5 maart 2011

Beter slim gejat dan slecht bedacht

Ik stoef niet graag. Maar o hemel, wat tover ik de laatste tijd de heerlijkste maaltijden op tafel. En dat zonder veel moeite. Want we eten dan wel graag, we zijn ook graag een beetje lui. Ik doe het dus zo:

1. een wekelijks groentepakket van De Wassende Maan. Dat zet aan tot een immense creativiteit. Want je wil natuurlijk wel de hele inhoud van dat pakket in de pan hakken en niet in de GFT-bak. Kliswortel, zegt u dat iets? Mij nu wel. Net als mizuna, labboon, postelein, raapsteel en topinambour ofte aardpeer. Het klinkt allemaal even geweldig als het lekker is.

2. goede bronnen voor frisse recepten. Want bovenstaande ingrediënten vragen somtijds enige recherche. Met goede bronnen bedoel ik ook snel, handig en gratis. Online dus. Ingrediënt intikken en hop, je bent vertrokken. Ik heb het wel erg voor de groene prinses. Haar recepten sluiten perfect aan bij mijn eigenste smaak en ze beschrijft het allemaal zo lieflijk. Nadeel: de prinses is nog jong, dus je kan bij haar geen weken grasduinen om je weekmenu samen te stellen. Maar dan zijn er natuurlijk nog de recepten van Mme Zsazsa, netjes geordend, fraai geïllustreerd en sappig omschreven. Of de vrolijke bende van Bio de Janeiro. En naast mijn kookfornuis (en soms ook op mijn nachtkastje) ligt immer en altijd mijn kookbijbel Ecofabulous koken in alle seizoenen van Lisette Kreischer. En dat is ook snel en handig, want ik ken het ondertussen bijna uit het blote hoofd.

3. eens ik de ingrediënten en de bron heb gekozen, begin ik te jatten. In de keuken ben ik namelijk een echte dievegge: ik verzin weinig zelf, maar steel een stuk recept hier, een sausje daar, vervolgens pimp ik het nog wat naar eigen gevoel voor smaak en esthetiek om het tenslotte met een grote zelfvoldane grijns aan mijn huisgenoten te serveren, de gelukzakken.

Op zaterdag laat ik me echter graag bedienen. Vandaag was M. dus aan de beurt. Hij houdt het graag eenvoudig en overzichtelijk. Ieder zijn stijl. Hij maakte pastinaaksoep met amandelkruim van de groene prinses. Kijk eens hier:



Ik overdrijf niet als ik zeg dat we de hele kom soep al smakkend en kreunend (van genot, ja) naar binnen hebben gewerkt. Godenspijs. En dat amandelkruim, dat is een gerief. Ik maak dat te pas en te onpas, gooi dat op slaatjes, op stoofpotjes, op pasta en soms eet ik dat zelfs puur, omdat dat zo onbeschrijflijk lekker is. Ik voeg er wel nog een ferme geut rijststroop aan toe, zodat het kruim karameliseert in de pan. Niets zo gemakkelijk als lekker koken. Een appetijtelijke foto nemen, dàt is pas een uitdaging.

dinsdag 1 maart 2011

Goed in de markt

Zo marktkramer spelen, dat gaat mij wel af:

Ecomarkt UGent, 28 februari 2011, foto Hilde Christiaens